1. Săpunul natural “la rece”. Caracteristici:

– aspect mat, cremos-lăptos;

– are nevoie de cca. 6-8 săptămâni ca să se formeze cu consistență tare;

– nu ține aroma bine;

– culorile naturale nu se conservă foarte bine;

– nu se poate face cu miere, lapte și ceea ce mai conține zahăr sau proteine.

2. Săpunul natural “la cald”. Caracteristici:

– se face la fel ca și cel “la rece” (se dă la cuptor și când este gata poate fi folosit imediat);

– consistență mai moale decât la cel “la rece”;

– aspect sticlos;

– aromele și culorile se păstrează mai bine.

3. Săpunul de glicerină. Caracteristici:

– se face după metoda caldă, la care se adaugă apoi: zahăr, glicerină, alcool, acid stearic (ca să fie transparent);

– este fin;

– aromele și culorile rezistă bine;

– în principiu poate fi folosit imediat dar, este mai bine să fie folosit după cca. 1 săptămână, fiindcă este mai tare.

Acest săpun poate fi topit și îmbunătățit și, de fapt, nu conține surplus de grăsime. Este un săpun mai greu de făcut și nu vi-l recomand ca începătoare.

4. Săpunul de frișcă este săpun făcut absolut la rece (temperatura camerei). Caracteristici:

– foarte frumos ca aspect;

– culorile se păstrează bine;

– aromele cosmetice se țin și ele;

– uleiurile eterice, ca de obicei, se țin mai puțin bine, respectiv după un timp dispar aproape complet.

Acest săpun este foarte bun și pentru copii fiindcă este făcut complet rece și conține toate principiile active.

Săpunuri lichide:

– cu KOH – hidroxid de potasiu, săpun lichid natural;

– cu NaOH și diluat cu multă apă distilată sau glicerină.

 

Săpunuri semi-solide cu NaOH&KOH:

1. Săpunul mousse ce arată ca o spumă groasă și este ideal atât pentru duș, cât și pentru ras. Este greu de făcut, mai ales pentru începătoare.

2. Săpunul de ras este de fapt solid, dar cu o consistență mai moale decât săpunul natural “la rece”. Este mai greu de făcut având nevoie de mai multă atenție și, de asemenea, din cauza indicilor de saponifiere diferiți cu care lucrați (KOH și NaOH).