Săpunul realizat din baza de săpun de glicerină, numită “melt&pour”, nu este săpun natural. O consider o metodă pentru neprofesioniști, deoarece este o bază de săpun gata făcută, pe care doar o modelezi și îi dai formă și miros.

Mulți producători livrează cu titlu de “săpun natural” baza de săpun topită, personalizată cu tot felul de coloranți și arome, turnată sub diverse forme.

Diferența dintre un săpun “melt&pour” și unul natural este sesizabilă. Culoarea unui săpun handmade este intensă și “grea”, iar consistența este apreciabilă. Un săpun natural are nevoie de până la 6 săptămâni pentru uscare completă. În plus, săpunul realizat “la rece” din uleiuri de diverse tipuri se topește foarte greu, rezultatul final fiind o pastă neuniformă cu o culoare incertă, imposibil de turnat în forme. Așadar, o șarjă de săpun stricată nu mai poate fi corectată.

Un săpun “melt&pour” se topește imediat și ori de câte ori este nevoie se poate turna în orice formă. De asemenea, își păstrează mirosul timp îndelungat. Metoda săpunurilor realizate “la cad” nu este un procedeu pe care eu îl abordez, deoarece prin această metodă se distrug majoritatea proprietăților uleiurilor care intră în rețetă.

NU există săpun fără sodă.

Presupunând că ar exista săpun fără sodă, nu ar curăța, nu ar degresa și nu ar purifica. Soda este materia primă de bază în fabricarea săpunului, dar produsul final NU conține sodă. Între sodă și grăsimile folosite are loc o reacție chimică numită procesul de saponificare când, practic, soda neutralizează acizii din uleiurile folosite.