Pentru săpunul de glicerină nu aveți nevoie de superfating, deci calculați necesarul de sodă exact cu indicele de saponifiere. Săpunul de glicerină se face numai cu NaOH, deci se folosesc numai indicii pentru NaOH.

Săpunul se pregătește după metoda caldă (numai după metoda caldă), pașii sunt asemănători cu ceea ce am scris mai sus, dar cu diferențele de rigoare.

1. Pregătiți-vă pentru săpunit cu echipamentul descris mai sus, și anume: mănuși, ochelari, halat și mască de față.

2. Începeți cu cântărirea sodei caustice NaOH. Măsurați și apa distilată necesară. Acum adăugați puțin câte puțin soda în apă, amestecând continuu, cu o lingură de lemn sau inox. Când toată soda este dizolvată, lăsați să se răcească până la cca. 55-60 de grade. NICIODATĂ să nu puneți apa în sodă, ci întotdeauna SODA ÎN APĂ! Nu stați cu capul peste apa cu sodă fiindcă se degajă gaze ce nu au voie să fie inhalate. Dacă soda nu s-a dizolvat complet puneți vasul cu apa cu sodă pe o plită caldă sau pe Bain-marie și încălziți. Amestecați până ce se dizolvă și lăsați apoi să se răcească. Aveți grijă că soda pusă în apă rece produce creșterea temperaturii apei până la 80-90 de grade.

3. Cântariți grăsimile de care aveți nevoie pentru săpun și puneți-le într-o oală mai mare (oala trebuie să fie de cel puțin 4 ori mai mare decât cantitatea finală de săpun). Puneți grăsimile pe foc și încălziți până la 55-60 de grade.

4. Când atât apa cu sodă, cât și grăsimile au temperaturile optime turnați apa cu sodă în oala cu grăsimi, în cantități mici, și amestecați cu o lingură de lemn încontinuu.

5. Acum mai amestecați cu lingura cca. 10-20 de minute și apoi cu blenderul, în reprize scurte. Când săpunul are consistența unei budinci gata de a fi turnată în forme, dați la cuptor în vasul parțial acoperit cu un capac.

6. Lăsați timp de cca. 1 oră la cuptor, la o temperatură de cca. 100-110 grade. (săpunului în cantitate mică îi trebuie numai cca. 40-50 de minute, pe când săpunului în cantitate mare îi trebuie mai mult timp).

7. Săpunul este gata atunci când este complet sticlos (începe să devină sticlos dinspre margini spre mijloc). Atunci când arată omogen înseamnă că procesul de saponifiere s-a încheiat și poate fi scos din cuptor.

8. Acum scoateți săpunul din cuptor și amestecați cu alcoolul și glicerina, încorporați folosindu-vă de blender. Când masa este omogenă este gata.

9. Acoperiți oala cu o folie de plastic și prindeți marginile cu o bandă elastică, astfel încât să fie bine închisă (eu folosesc o pungă de cumpărături nouă, din plastic mai gros, fiindcă este mai rezistentă. Pungile de plastic transparente sunt prea subțiri și nu rezistă).

10. Puneți oala cu săpun într-o altă oală (mai mare) și turnați apa în oala mare, astfel încât să nu poată să curgă din ea dacă ar începe să fiarbă. Acum puneți o altă folie peste oala mare (cu oala mică cu săpun înauntru) și prindeți cu elastic.

11. Puneți oala pe foc și lăsați la foc mic timp de cca. 1 oră. Săpunul este gata atunci când are aspectul unui lichid absolut transparent.

12. Pregătiți apa cu zahăr, dizolvând zahărul în apa distilată. Aveți grijă ca zahărul să fie complet dizolvat. Pe de altă parte, dacă încălziți apa aveți grijă să nu înceapă să se caramelizeze.

13. Puneți apa caldă cu zahăr în săpunul gel transparent și amestecați ușor cu lingura.

14. Gata, săpunașul este gata și poate fi colorat/aromat după plac, apoi pus în forme.

15. Atenție: cu cât se răcește mai repede atunci când îl puneți în forme, cu atât va fi mai transparent. Fără stearină/acid stearic nu devine complet transparent, dar oricum mult mai transparent față de alte săpunuri. Este important să aveți tot timpul lângă voi o sticlă spray cu pulverizator în care ați pus ethanol (alcool etilic de cel puțin 90 de grade) pentru a îndepărta spuma care se produce la suprafața săpunului (pulverizați cu alcool de câte ori este nevoie). Astfel, veți avea nu numai un săpun transparent, dar și cu o formă frumoasă.

Alcoolul de cel puțin 90 de grade este foarte important și el, altfel nu rezultă un săpun transparent. Alcoolul etilic este cel mai bun.