Săpunul “la cald” se face exact ca și săpunul “la rece”, cu mica deosebire că uleiurile de îngrijire se adaugă în săpunul brut înainte de a fi dat la cuptor. Restul ingredientelor se adaugă la sfârșit.

Săpunul “la cald” este mai moale, este însă mai puțin pretențios, își ține aroma mai bine, spuma face la fel ca și cel “la rece”. În el puteți adăuga și miere fără să se înnegrească, așa cum este cazul săpunului “la rece”. Și, pentru nerăbdători, acest săpunaș poate fi folosit imediat, adică a doua zi după ce a fost făcut.

Ca și la metoda rece:

1. Pregătiți-vă pentru săpunit cu echipamenul descris mai sus, și anume: mănuși, ochelari, halat și mască de față.

2. Începeți cu cântărirea sodei caustice NaOH. Măsurați și apa distilată necesară. Acum adăugați puțin câte puțin soda în apă, amestecând continuu, cu o lingură de lemn sau inox. Când toată soda este dizolvată lăsați să se răcească până la cca. 55-60 de grade. NICIODATĂ să nu puneți apa în sodă, ci întotdeauna SODA ÎN APĂ! Nu stați cu capul peste apa cu sodă fiindcă se degajă gaze ce nu au voie să fie inhalate. Dacă soda nu s-a dizolvat complet puneți vasul cu apa cu sodă pe o plită caldă sau pe Bain-marie și încălziți. Amestecați până se dizolvă și lăsați apoi să se răcească. Aveți grijă că soda pusă în apă rece produce creșterea temperaturii apei până la 80-90 de grade.

3. Cântăriți grăsimile de care aveți nevoie pentru săpun și puneți-le într-o oală mai mare (oala trebuie să fie de cel puțin 4 ori mai mare decât cantitatea finală de săpun). Puneți grăsimile pe foc și încălziți până la 55-60 de grade.

4. Când atât apa cu sodă, cât și grăsimile au temperaturile optime turnați apa cu sodă în oala cu grăsimi, în cantități mici, și amestecați cu o lingură de lemn încontinuu.

5. Acum mai amestecați cu lingura cca. 10-20 de minute și apoi cu blenderul, în reprize scurte. Când săpunul are consistența unei budinci gata de a fi turnată în forme, adăugați uleiul de îngrijire. Omogenizați și dați la cuptor în vasul parțial acoperit cu un capac.

6. Lăsați timp de cca. 1 oră la cuptor, la o temperatură de cca. 100-110 grade. (săpunului în cantitate mică îi trebuie doar cca. 40-50 de minute, pe când săpunului în cantitate mare îi trebuie mai mult timp).

7. Săpunul este gata atunci când este complet sticlos (începe să devină sticlos dinspre margini spre mijloc). Atunci când arată omogen înseamnă că procesul de saponifiere s-a încheiat și poate fi scos din cuptor.

8. Acum amestecați repede restul ingredientelor și puneți în formele dinainte pregătite. Aveți grijă că săpunul se întărește repede și s-ar putea să nu mai apucați să îi dați o formă. De aceea, este neapărat necesar să aveți tot ceea ce vă trebuie la îndemână (ingrediente deja cântărite, coloranți, arome, forme, etc.). Scoateți din forme, tăiați în bucățele și lăsați să își revină la loc curat, uscat, aerisit și nu prea rece.

9. Săpunașul este gata după ce se întărește complet (cca. 5 ore), dar eu zic să îl lăsați totuși o zi să își revină. Super, ați reușit! Acum vă puteți spăla imediat cu el.

Metoda standard săpun de glicerină