– apa distilată trebuie să fie de cel puțin 1,5 ori mai multă decât soda;

– cocosul încheagă săpunul, îl face alb frumos și, mai ales, face spumă mai mult decât oricare altă grăsime;

– palmierul este ok și imediat după cocos în ceea ce privește consistența și spuma, eu însă nu îl folosesc din următorul motiv: în ultimul timp defrișarea pădurilor tropicale a luat o amploare imensă (în locul lor plantându-se numai palmieri) fiindcă actual cererea pe piață a uleiului de palmier este enormă, acest lucru înseamnă că nu numai copacii tropicali dispar, dar odată cu ei și animalele și plăntuțele care au mediul lor de viață doar acolo. Sigur, nu numai în cosmetice este folosit mult, cât și în industrie, alimentație sau câștigarea uleiurilor combustibil. Eu cred totuși că, dacă noi renunțăm să îl cumpărăm, poate că încet-încet vom reuși să estompăm această răzuire de pe fața pământului a atâtor specii de animale și plante;

– plantele medicinale puse în săpunul natural se înnegresc după un timp;

– unele uleiuri parfumate sau eterice îngroașă sau închid la culoare săpunul natural;

– dacă folosiți lapte în săpun atunci trebuie să îl puneți rece de tot, eventual înghețat;

– laptele praf de vacă, cocos, pudră de iaurt, pot înnegri săpunul dacă nu sunt puse cum trebuie, respectiv de cineva care are experiență;

– nu mixați săpunul la rece sau frișca mai mult decât este nevoie fiindcă se taie;

– soda trebuie neapărat dizolvată complet înainte de a fi pusă în săpun/grăsimi;

– eu fac de multe ori săpun brut din 4 ingrediente: cocos, floarea-soarelui sau rapiță, apă distilată și sodă, iar ca adaosuri schimb în funcție de săpunul pe care vreau să îl am. Voi puteți prelua rețete așa cum am scris eu sau puteți folosi alte uleiuri sau grăsimi, atunci este mai bine să calculati extra cu indicii lor de saponifiere. Puteți face și săpunuri de lux numai din grăsimi scumpe, dar cocosul nu trebuie să lipsească. De asemenea, atenție la prea mult ulei de ricin, s-ar putea să nu vi se întărească bine săpunul.

– cu cât puneți mai multe uleiuri moi, cu atât iasă mai moale. Același lucru este valabil și cu apa, cu cât mai multă apă, cu atât mai moale săpunul. Cu cât mai multe grăsimi tari (unturi, ceară, cocos), cu atât iasă mai tare săpunul. Cu proporția 50% grăsimi moi – 50% grăsimi tari, săpunașul “la rece” iasă foarte bine, iar cel “la cald” poate fi mai tare dacă mai măriți procentajul grăsimilor tari.